chatgpt چت جی پی تی چیست؟ روش کار، مزایا و نحوه استفاده

چت جی پی تی

چت‌جی‌پی‌تی (ChatGPT) مخفف Generative Pre-trained Transformer یک ربات هوش مصنوعی مولد و یک ابزار پردازش زبان طبیعی است که یک بات مکالمه هم محسوب می شود و از طریق آن برای ایجاد گفتگو و مکالمه‌ای شبیه به انسان استفاده می‌شود. توسط شرکت اوپن ای‌آی OpenAI توسعه یافته‌است، گروه اوپن اِی‌آی برعکس نسخه‌های قبلی که با نام پردازش زبانی منتشر شده بود این بار ابزاری با نام بات مکالمه منتشر کرد. چت‌جی‌پی‌تی بر روی خانواده مدل زبانی GPT-3.5 و GPT-4 OpenAI ساخته شده و با تکنیک‌های یادگیری نظارت شده و تقویتی به‌خوبی تنظیم شده‌است.  چت جی پی تی همانند سرویس‌های چت خودکار که در وب سایت‌های خدمات مشتری موجود هستند، عمل می‌کند؛ چرا که افراد می‌توانند از آن سوال بپرسند و از آن توضیح و پاسخ دریافت کنند.

 

chatgpt چت جی پی تی چیست؟

چت‌جی‌پی‌تی به عنوان یک نمونه اولیه در ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ معرفی شد و به سرعت به دلیل پاسخ‌های دقیق و واضح خود در بسیاری از حوزه‌ها، توجه‌ها را به خود جلب کرد. چت‌جی‌پی‌تی به دلیل ظرفیت آن در ترکیب و تفسیر زبان طبیعی مشابه انسان، استفاده از آن محبوبیت پیدا کرده‌است. دقت واقعی نابرابر آن به عنوان یک اشکال مهم شناسایی شد. پس از عرضه چت‌جی‌پی‌تی، اوپن ای‌آی شرکت تولیدکننده این چت بات، ۲۹ میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد.

البته چت جی پی تی تنها برای تولید محتوا متنی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و خدمات دیگری در زمینه ساخت تصاویر، کد نویسی، زبان‌های برنامه نویسی و … نیز دارد. در حال حاضر استفاده از چت جی پی تی برای همه افراد رایگان است و نیاز به پرداخت هزینه‌ای نیست. در اوایل ماه فوریه ۲۰۲۳ یک نسخه اشتراک پولی به نام ChatGPT Plus راه اندازی شده است. در ایران مردم در زمان استفاده از این هوش مصنوعی نیاز به vpn دارند؛ چرا که این هوش مصنوعی در ایران فیلتر است.

 

مجله هوش مصنوعی پارس اینفوتک

این مقاله را هم مطالعه کنید: هوش مصنوعی کوپایلوت مایکروسافت

 

 

سازندگان ChatGPT چه کسانی هستند؟

ChatGPT یک چت بات است که توسط  OpenAI بر اساس GPT-3.5 توسعه یافته است. OpenAI، یک شرکت تحقیقاتی هوش مصنوعی مستقر در سانفرانسیسکو است که ChatGPT را ایجاد کرده و این ابزار را در ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ راه‌اندازی کرده است. این شرکت توسط گروهی از کارآفرینان و محققان از جمله ایلان ماسک و سام آلتمن در سال ۲۰۱۵ تأسیس شد.

OpenAI توسط چندین سرمایه‌گذار حمایت می‌شود که مایکروسافت یکی از آن‌ها است. با این حال، OpenAI یک نهاد جداگانه است و متعلق به مایکروسافت نیست، بنابراین شایعاتی مبنی بر اینکه این غول فناوری مالک ChatGPT است و عملاً OpenAI را کنترل می‌کند، نادرست است. برخی از مهم‌ترین سرمایه گذاران این حوزه عبارت‌اند از:

Sam Altman
Elon Musk
Greg Brockman
Ilya Sutskever
Wojciech Zaremba

 

ChatGPT چطور کار می‌کند؟

ChatGPT که بر پایه نسخه‌های پیشرفته GPT مانند GPT-3.5 و GPT-4 شکل گرفته، برای مکالمات بهینه شده است. در این روند، از ترکیب یادگیری تحت نظارت و یادگیری تقویتی مبتنی بر بازخورد انسانی (RLHF) استفاده شده تا کیفیت پاسخ‌هایش بهبود یابد. در این متدها، افراد واقعی به بهسازی مدل کمک کرده‌اند. در مرحله‌ی یادگیری تقویتی، مربیان انسانی پاسخ‌های قبلی مدل را ارزیابی و رتبه‌بندی کردند تا با استفاده از آنها مدل‌های پاداشی ایجاد شود که بر پایه پروتکل‌های بهینه‌سازی سیاست مجاورت (PPO) به بهبود مدل کمک می‌کنند.

ChatGPT از ابتدا از زیرساخت‌های ابری شرکت Microsoft Azure استفاده کرد که بر پایه تکنولوژی GPU شرکت انویدیا و با هزینه‌ای چشمگیر، به صورت مخصوص برای OpenAI راه‌اندازی شده بود. در پی استقبال وسیع از ChatGPT، مایکروسافت در سال ۲۰۲۳ سرمایه‌گذاری قابل توجهی در توسعه زیرساخت‌های OpenAI انجام داد. محققان دانشگاه کالیفرنیا، ریورساید تخمین زدند که هر دستوری که به ChatGPT داده می‌شود به حدود ۵۰۰ میلی‌لیتر آب برای خنک‌سازی سرورهای مایکروسافت نیاز دارد. آژانس TrendForce برآورد کرد که در سال ۲۰۲۳ حدود ۳۰,۰۰۰ کارت گرافیک انویدیا، هر کدام به ارزش تقریبی ۳۰,۰۰۰ دلار، برای تأمین قدرت مورد نیاز ChatGPT استفاده شده‌اند.

OpenAI با جمع‌آوری داده‌ها از کاربران ChatGPT به دنبال آموزش و بهینه‌سازی بیشتر خدماتش است. کاربران می‌توانند به پاسخ‌های دریافتی از ChatGPT رأی مثبت یا منفی دهند و نظرات تکمیلی خود را در فیلد متنی وارد کنند. محتوای آموزشی ChatGPT شامل صفحات راهنمای نرم‌افزار، اطلاعاتی درباره پدیده‌های مختلف اینترنتی نظیر انجمن‌های آنلاین و زبان‌های برنامه‌نویسی است. ویکی‌پدیا نیز یکی دیگر از منابع اصلی داده آموزشی برای ChatGPT بوده است.

یک ربات چت مبتنی بر یک مدل زبان بزرگ (LLM) است. این مدل‌ها بر روی مجموعه داده‌های عظیم که از صدها میلیارد کلمه و متن تشکیل شده‌اند، تمرکز دارند. این کلمات و متن‌ها را به چت جی پی تی آموزش می‌دهند که بر اساس آن آموزشی که دیده است، به طور موثر به سوالات شما پاسخ دهد. چت جی پی تی کمی شبیه به یک نسخه فوق العاده پیشرفته از متن پیشگو است. این نیز یکی از محدودیت‌های ChatGPT است؛ چون پاسخ‌های آن بر اساس احتمالات است و همیشه قابل اعتماد نیست.

چت جی پی تی مدل‌های زبانی مختلفی دارد که از طریق آن‌ها می‌توانید به انجام خدمات تولید محتوا یا دیگر مواردی مثل طراحی سایت نیز بپردازید. با ۴ مدل زبانی چت جی پی تی آشنا شوید:

Generative Pre-Trained

ترانسفورماتور از پیش آموزش‌دیده مولد، جی پی تی یا همان (Generative Pre-Trained GPT) نشان‌دهنده پیشرفت قابل‌توجهی در حوزه پردازش زبان طبیعی است که ما را به سمت توسعه ماشین‌هایی سوق می‌دهد که می‌توانند با استفاده از زبان به شیوه‌ای بسیار شبیه به زبان انسان ارتباط برقرار کنند. GPT بر اساس معماری ترانسفورماتور، یک شبکه عصبی عمیق برای انجام وظایف پردازش زبان طبیعی طراحی شده است. GPT به دلیل عملکرد چشمگیر خود در انجام وظایف پردازش زبان طبیعی و توانایی مکالمه مؤثر، محبوبیت قابل توجهی در بین محققان و جوامع صنعتی به دست آورده است و آن را به یکی از پرکاربردترین و مؤثرترین مدل‌ها در پردازش زبان طبیعی و زمینه‌های مرتبط تبدیل کرده است.

Large Model Language

Large Model Language یا مدل زبان بزرگ (LLM) یک الگوریتم یادگیری عمیق است که می‌تواند انواع وظایف پردازش زبان طبیعی (NLP) را انجام دهد. مدل‌های زبان بزرگ از مدل‌های ترانسفورماتور استفاده می‌کنند و با استفاده از مجموعه داده‌های عظیم آموزش داده می‌شوند. این به آن‌ها (چت جی پی تی) امکان می‌دهد متن یا محتوای دیگر را تشخیص دهند، ترجمه کنند، پیش بینی کنند یا تولید کنند. به مدل‌های زبانی بزرگ، شبکه‌های عصبی (NN) نیز گفته می‌شود که سیستم‌های محاسباتی الهام گرفته از مغز انسان هستند. این شبکه‌های عصبی بسیار شبیه به نورون‌ها کار می‌کنند.

Machine Learning

Machine Learning یا یادگیری ماشینی یکی از زیرشاخه‌های هوش مصنوعی (AI) است. نمونه‌های مختلفی از یادگیری ماشینی در زندگی روزمره وجود دارد. به عنوان مثال گوگل یا هر موتور جستجو دیگری که برای پیش‌بینی و تکمیل خودکار استفاده می‌شوند. یادگیری ماشینی (ML) به توسعه و مطالعه الگوریتم‌های آماری نیز مربوط می‌شود. ChatGPT از طریق یادگیری ماشینی آموزش دیده است؛ زیرا تعداد زیادی داده را درون خود جای داده است. این مجموعه داده، شامل مدل‌های زبانی مختلفی است که قادر به ایجاد مکالمه‌ای شبیه به انسان هستند.

Transfer Learning

Transfer Learning یا یادگیری انتقالی (TL) تکنیکی در یادگیری ماشینی (ML) است که با توجه به دانشی که آموخته است به حل مسئله‌ای دیگر اما مرتبط می‌پردازد. مزیت اصلی که یادگیری انتقالی دارد این است که سرعت و زمان شما را کاهش می‌دهد. ChatGPT بر روی مجموعه گسترده‌ای از داده‌های متنی آموزش داده شده است که طیف گسترده‌ای از موضوعات و سبک‌ها را پوشش می‌دهد. یادگیری انتقالی ChatGPT را قادر می‌سازد تا دانش آموخته‌شده در یک دامنه را به حوزه مرتبط دیگر منتقل کند، و به آن اجازه می‌دهد به طیف متنوعی از اعلان‌های ورودی پاسخ دهد.

 

مجله هوش مصنوعی پارس اینفوتک

این مقاله را هم مطالعه کنید: هوش مصنوعی جمینا گوگل

 

 

آیا دسترسی رایگان به ChatGPT امکان‌ پذیر است؟

در حالی که ChatGPT به عنوان یکی از پیشرفته‌ ترین ابزارهای هوش مصنوعی شناخته می‌ شود، سوالی که برای بسیاری پیش می‌ آید این است که آیا امکان دسترسی رایگان به این فناوری وجود دارد یا خیر. پاسخ به این سوال کامل مشخص است. و تمامی نسخه‌ های پایه‌ ای ChatGPT به صورت رایگان در دسترس هستند و از اینجا می توانید وارد سایت Open AI شوید و ثبت نام کنید. البته قبل از آن نیاز دارید که یک شماره مجازی از سایتی مثل نامبرلند تهیه کنید و برای ثبت نام هم به علت فیلتر و همچنین تحریم بودن باید از وی-پی-ان استفاده کنید، برخی افراد از شکن هم استفاده کرده اند و جواب داده است البته مطمئن نیستیم که برای همه امکان پذیر باشد.

 

محدودیت‌ های نسخه‌ های رایگان ChatGPT

نسخه‌های رایگان ChatGPT معمولاً دارای محدودیت‌هایی هستند که می‌تواند شامل محدودیت در تعداد کاراکترهای پردازشی، تأخیر در پاسخ‌دهی، یا دسترسی محدود به برخی قابلیت‌های پیشرفته باشد. این محدودیت‌ها ممکن است برای کاربرانی که به دنبال استفاده گسترده و حرفه‌ای از ChatGPT هستند، کمی ناامیدکننده باشد. البته اگر از سایت اصلی استفاده می کنید محدودیت ها مشکلی ایجاد نمی کنند اما برای استفاده خیلی حرفه ای می شود از نسخه پولی و پلاس آن استفاده کرد.

 

گزینه‌ های موجود برای دسترسی رایگان

با این حال، برخی از پلتفرم‌ها و وبسایت‌ ها امکان دسترسی رایگان به نسخه‌ های محدود شده‌ ChatGPT را فراهم می‌ کنند. این سایت‌ ها ممکن است به عنوان یک راه حل موقت برای کسانی که مایل به آزمایش و یادگیری در مورد ChatGPT هستند، مفید باشند. از مرورگر Bing می توانید در این خصوص استفاده کنید که روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ درخواست و پرسش را می توانید ارسال کنید و کاملا رایگان و بدون هیچ نرم افزار اضافه ای از چت جی پی تی استفاده نمایید. همچنین سایت فارسی زیرک هم مشابه این بات عمل می کند و برای زبان فارسی می تواند جذاب باشد. البته سایت های بسیار زیاد دیگری نیز هستند که می توانید با یک جستجوی ساده در سایت گوگل آنها را شناسایی کنید.

کاربردهای Chat GPT

برخی از مهم‌ترین کاربردهایی چت جی پی تی مثل خدمات مشتری، بازاریابی و فروش، پردازش زبان طبیعی (NLP) و سایر کاربردهای تجاری از جمله تحقیق، تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده می‌شود و به طور کلی شامل موارد زیر می شوند:

ترجمه و زبان‌ شناسی متون
ویراستاری متون
تولید محتوا متنی
پاسخگویی به سوالات
آموزش و یادگیری
خلاصه نویسی
آنالیز احساسات
مکالمه و پاسخ سریع با انسان
حل مسائل برنامه نویسی
دیباگ‌کردن کد
نوشتن کدهای مربوط به زبان‌ های برنامه‌ نویسی

 

مجله هوش مصنوعی پارس اینفوتک

این مقاله را هم مطالعه کنید: یادگیری عمیق چیست؟

 

 

ویژگی‌های مهم چت جی پی تی

Chat GPT ویژگی‌ها و مزایای مختلفی را ارائه می‌دهد که می‌تواند برای کاربران داخلی و شرکت‌ها اهمیت زیادی داشته باشد و می‌تواند کار را در بسیاری از زمینه‌ها تسهیل کند.

ChatGPT-3 دارای ۱۷۵ میلیارد پارامتر است که آن را به یکی از بزرگترین و قدرتمندترین مدل‌های زبان تا به امروز تبدیل کرده است. همچنین با الگوریتم‌های ازپیش آموزش‌داده‌ شده pre-train شده تعلیم دیده است و به عنوان یک ابزار هوش مصنوعی است که از قبل به او داده‌هایی را آموزش داده‌اند که طبق آن داده‌ها به شما پاسخ می‌دهد. همچنین به همین خاطر پاسخ‌هایی که به شما می‌دهد تقریبا متفاوت است؛ چرا که از پارامترهای زیادی برای آن استفاده شده است. استفاده بیشتر از پارامترها به معنای ذخیره بیشتر داده‌ها درون او است. در نهایت انجام چندین وظیفه‌ به صورت همزمان را به خوبی می تواند مدیریت کند. ذکر این نکته هم ضروری است که چت جی پی تی به دلیل سرعت بالایی که در پاسخ دهی به سوالات و مکالمات شما دارد، توانسته است طرفداران بسیاری پیدا کند. تنها کافی است موضوع، سوال یا مکالمه‌ای با او داشته باشید در عرض چند ثانیه به شما درباره موضوع، سوال یا مکالمه‌ای که با او داشته‌اید به شما پاسخ داده می‌شود. این کار زمانی که پروژه‌های تحقیقاتی داشته باشید، سرعت و عکس العمل شما را بالا می‌برد و زمان و تایم کمی از شما می‌گیرد.

مزایای ChatGPT

۱- در نسخه‌های پایه رایگان است

بله، استفاده از Chat GPT رایگان است. اگر قصد دارید چت ربات انقلابی OpenAI را امتحان کنید، هزینه‌ای جز زمان برای شما ندارد.طبق برخی تحقیقات، OpenAI تقریباً ۳ میلیون دلار در ماه برای ادامه استفاده مردم از آن هزینه می‎‌کند. بله، درست است که می‌توانید به صورت رایگان ثبت نام کنید و دسترسی نامحدودی به این سرویس داشته باشید.

۲- استفاده راحت

تنها چیزی که نیاز دارید گوگل کروم، فایرفاکس یا هر مرورگر دسکتاپ یا موبایل دلخواه شما است.

مرحله اول برای دسترسی به صفحه ورود به سیستم Chat GPT به chat.openai.com بروید و برای شروع روی دکمه ثبت نام کلیک کنید.
در مرحله دوم تنها کافی است که فرم ثبت نام را با آدرس ایمیل و رمز عبور خود پر کنید.
مرحله سوم این است که هنگامی که حساب خود را تأیید کردید، جزئیات مورد نیاز را ارائه دهید.
مرحله چهارم باید یک شماره موبایل معتبر وارد کنید و کدی را که از طریق متن دریافت خواهید کرد وارد کنید. که همانطور که در بالا اشاره کردیم می توانید یک شماره موقت فقط برای ثبت نام با هزینه بسیار اندک از سایت هایی مثل نامبرلند تهیه کنید.
مرحله پنجم که مرحله آخر است به ChatGPT دسترسی پیدا می‌کنید. به همین راحتی و آسانی!

 

۳- استفاده از پردازش زبان طبیعی

چت جی پی تی یک ربات هوش مصنوعی است که از طریق زبان طبیعی که دارد برای مکالمه شبیه به انسان استفاده می‌کند. کافی است چندین بار از او سوال بپرسید یا با او مکالمه کنید به شما شبیه به یک انسان واقعی، پاسخ‌ها و مکالمات واقعی می‌دهد. فرقی ندارد با چه زبانی از او سوال بپرسید؛ چرا که با هر زبانی پاسخ شما را می‌دهد اما پاسخ‌هایی که در زبان انگلیسی از او دریافت می‌کنید بسیار دقیق‌تر است.

۴- همه کاره

این تطبیق پذیری، Chat GPT را به ابزاری ارزشمند برای مشاغل تبدیل کرده است تا گردش کار خود را ساده کرده و کارایی را افزایش دهند. Chat GPT می‌تواند به چندین زبان ارتباط برقرار کند و ترجمه‌های هم‌زمان ارائه کند. این همه کاره بودن چت جی پی تی باعث شده است که در حوزه‌های مختلف از دانش آموز گرفته تا اساتید دانشگاه از آن استفاده مفید به عمل آورند.

 

مجله هوش مصنوعی پارس اینفوتک

این مقاله را هم مطالعه کنید: یادگیری مدل های بزرگ زبانی

 

 

معایب ChatGPT

۱- احتمال ارائه پاسخ نادرست

ChatGPT می‌تواند در طیف وسیعی از وظایف فوق العاده خوب عمل کند، اما مانند سایر مدل‌های از پیش آموزش دیده برای دامنه‌های تخصصی، بهینه سازی نشده است. این امر می‌تواند منجر به نتایج نادرست یا نامربوط برای برخی مقاصد شود و آموزش و برنامه ریزی مجدد چت جی پی تی را برای دامنه یا وظیفه خاصی که می‌خواهید از آن استفاده کنید ضروری می‌سازد. علاوه بر این، داده‌های آموزشی ChatGPT تا تاریخ پایانی سپتامبر ۲۰۲۱ جمع آوری شده است، بنابراین برخی از پاسخ‌ها ممکن است منعکس کننده به روزترین اطلاعات نباشند.

۲- دانش محدود

مانند بسیاری از مدل‌های هوش مصنوعی، ChatGPT محدودیت‌هایی در داده‌های آموزشی خود دارد. هم محدودیت در آموزش داده‌ها و هم تعصب در داده‌ها می‌توانند تأثیر منفی بر خروجی مدل ایجاد کنند. بنابراین زمانی که از او سوال یا تحقیقی می‌پرسید، حتما خروجی خود را بار دیگر مطالعه و بررسی کنید تا دچار چنین سوگیری‌هایی نشوید.

۳- پایداری

ChatGPT پایداری و ثبات در منابع و داده‎های خود ندارد. چت جی پی تی منبع معتبری از اطلاعات واقعی نیست و نمی‌توان از آن برای نوشته‌های دانشگاهی استناد کرد. در حالی که سعی می‌کند پاسخ‌های دقیق ارائه کند، اغلب اشتباه می‌کند، زیرا پاسخ‌هایش بر اساس الگوها است، نه حقایق و داده‌ها.

۴- سوگیری در پاسخ‌ها

در برخی موارد نشان داده شده است که چت جی پی تی با تعصب به سوالات پاسخ می‌دهد؛ به همین خاطر چندان نباید به پاسخ‌هایی که دارایی چنین سوگیری‌هایی هستند اطمینان کرد.

مقاله‌ای از محققان مستقر در بریتانیا نشان می‌دهد که ChatGPT OpenAI یک سوگیری لیبرال دارد و نشان می‌دهد که چگونه شرکت‌های هوش مصنوعی برای کنترل رفتار ربات‌ها تلاش می‌کنند، حتی زمانی که آن‌ها را به میلیون‌ها کاربر در سراسر جهان معرفی می‌کنند.

 

ثبت نام در ChatGPT

در ایران

نحوه ثبت نام چت جی پی تی در ایران کمی متفاوت با خارج از کشور است. آن هم تنها به یک دلیل است! در گوگل ChatGPT را سرچ بزنید. بر روی اولین سایتی که در داخل گوگل نمایش داده می‌شود، کلیک کنید؛ سپس برای شما صفحه جدیدی باز می‌شود که باید بر روی گزینه Sign Up کلیک کنید. (اگر پیش از این در چت جی پی تی اکانت ساخته‌اید باید بر روی گزینه Log In کلیک کنید).

زمانی که اثبات کردید ربات نیستید، وارد بخش و صفحه جدیدی می‌شوید که باید آدرس ایمیل خود را به همراه نام و نام خانوادگی و تاریخ تولد خود را وارد کنید. بعد از آن از شما یک شماره تلفن همراه می‌خواهد که با شماره ایرانی ممکن نیست؛ به همین خاطر باید برای ساخت اکانت چت جی پی تی یک شماره مجازی خریداری کنید و آن شماره را وارد کنید تا کد بر روی آن ارسال شود. کد را وارد کنید تا صفحه جدیدی برای شما باز شود. در این صفحه باید هدف خود را از ساخت اکانت در چت جی پی تی معین کنید. مرحله بعدی که مرحله آخر است وارد صفحه اصلی چت جی پی تی می‌شوید و از طریق vpn می‌توانید از آن استفاده کنید.

خارج از ایران

با رفتن به chat.openai.com شروع کنید و سپس از یک آدرس ایمیل یا یک حساب Google یا Microsoft برای ثبت نام استفاده کنید. برای ورود و دسترسی به ChatGPT باید یک حساب کاربری در وب سایت OpenAI ایجاد کنید، اما رایگان است. اگر هرگز حسابی ایجاد نکرده‌اید، روی Sign Up کلیک کنید و دستورالعمل‌ها را دنبال کنید تا اطلاعات خود را وارد کنید. OpenAI برای ایجاد یک حساب کاربری در وب سایت خود به یک شماره تلفن معتبر برای تأیید نیاز دارد. از آنجایی که خارج از کشور هستید نیازی به خرید شماره مجازی نیست و با وارد کردن شماره تلفن خودتان و وارد کردن کد در کادر می‌توانید از چت جی پی تی بدون نیاز به هیچ vpn استفاده کنید.

دنبال کردن در تلگرام دنبال کردن در اینستاگرام دنبال کردن در آپارات

1 دیدگاه برای “chatgpt چت جی پی تی چیست؟ روش کار، مزایا و نحوه استفاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

×