سایت الکسا وب سایتهای اینترنتی را براساس پارامترهایی مانند میزان بازدید رتبه بندی و آن را در قالب رنک جهانی و کشوری ارائه میداد.
الکسا یک سرویس رتبه بندی سایت در جهان بود که بر اساس میزان بازدید و مدت زمان حضور کاربران سایت، اطلاعات مفیدی را ارائه میداد. این اطلاعات اما بر پایه آماری بود که وبسایت الکسا از کاربران خود (یعنی کسانی که افزونه الکسا را داشتند یا اکانت آن را خریداری کرده بودند) اطلاعات وب گردی آنها را جمع آوری و سپس اقدام به رتبه بندی سایتها میکرد.
همین موضوع دغدغهای بود که بیشتر مدیران سایتها را نسبت به جمع اوری کامل اطلاعات سایت خود نگران میکرد.
الکسا در سال ۲۰۲۲ به کار خود خاتمه داد و بی شک سئوکاران و وبمستران و کسانی که در حوزه آنالیز سایت فعالیت می کنند به دنبال جایگزین مناسب برای الکسا هستند. در این مقاله سعی داریم که بهترین ابزارها و سایت هایی که می توان به عنوان جایگزین الکسا استفاده کرد را معرفی کنیم.
چند ماهی است که همه بازاریابان دیجیتال و صاحبان وبسایتها متوجه شدهاند که آمازون در حال تعطیل کردن الکسا، پرکاربردترین ابزار تحلیل سئو است این غول فناوری اعلام کرد که ابزار سئوی ۲۵ ساله خود را در می ۲۰۲۲ بازنشسته میکند، اما جای نگرانی نیست؛ زیرا دنیای کسبوکار مشابه ۲۵ سال قبل نیست. اکنون ما ابزارهای سئوی بسیاری شبیه الکسا و حتی جایگزین های بهتری در اختیار داریم.
الکسا چیست؟
الکسا در سال ۱۹۹۶ توسط دو کارآفرین، به نامهای بروس گلیت و بروستر کیل تأسیس گردید. این وبسایت محبوب در سال ۱۹۹۹ با ارزش ۲۵۰ میلیون دلار آمریکا توسط آمازون خریداری شد که این شرکت بزرگ الکسا را بسیار گسترش داد و آن را به یک موتور جست و جو هوشمند و قدرتمند و حتی قابل رقابت با سایتی چون گوگل تبدیل کرد.
اما بعدها در سال ۲۰۰۸ به دلیل ایجاد مشکلات رقابتی با غولی همچون گوگل، این سایت موتور جست وجوی خود را متوقف کرد و از آن زمان به طور تخصصی به رتبهبندی سایتهای پربازدید و آنالیز آنها میپردازد.
بعد از این تغییر فعالیت، الکسا سعی داشت علاوه بر رتبهبندی سایتهای پر بازدید، تعداد بازدیدکنندگان وب سایت ها و متوسط تعداد صفحاتی که هر نفر در سایت بازدید کرده را به کاربران نمایش دهد.
البته این سایت علاوه بر این ها، پارامترهای دیگری چون نرخ بانس و متوسط مدت زمان حضور کاربران در سایت را ارائه می داد. با این وجود، الکسا گزینه ای ایده آل برای وبمستران و فعالان در حوزه آنالیز سایت بود تا بتوانند رتبه وب سایت و آنالیزهای دیگر را در آن مشاهده کنند و سعی کنند رتبه الکسای خود را برای دیده شدن بهتر در موتورهای جستجوگر ارتقا دهند.
بیانیه الکسا در مورد پایان فعالیت
شرکت الکسا که یکی از زیر مجموعههای آمازون است بعد از ۲۵ سال فعالیت طی بیانیه ای اعلام کرد در تاریخ ۱ می ۲۰۲۲ بازنشسته خواهد شد! علت این کار و ابعاد آن هنوز مشخص نشده است اما آنچه تا امروز مشخص شده از ابتدای اردیبهشت سال ۱۴۰۱ دیگر هیچ کاربری امکان ثبت نام در سایت الکسا را نخواهد داشت. در این بیانیه آمده است:
بیست و پنج سال پیش، سایت الکسا را تأسیس کردیم. پس از دو دهه کمک به شما برای یافتن و دسترسی به بهترین منابع دیجیتالی، تصمیم دشواری گرفتیم که سایت الکسا را در ۱ می ۲۰۲۲ بازنشسته کنیم.
از اینکه ما را در طول ۲۵ سال، به منبعی برای تحقیق محتواهای دیجیتالی و بسیاری از خدمات دیگر انتخاب کردهاید از شما متشکریم و به آن افتخار میکنیم.
پس از انتشار این بیانیه طبق اطلاعات منتشر شده از Semrush، ترافیک وبسایت آمازون در حال کاهش مداوم بوده است. بنابراین احتمال دارد که با بسته شدن این سرویس پرطرفدار، محبوبیت آمازون هم تحت تأثیر این موضوع قرار بگیرد.
به گفته بسیاری از متخصصان سئو پایان کار الکسا نقطه عطفی در این حوزه خواهد بود چرا که بسیاری از وبسایتها و کسبوکارها از رتبهبندی الکسا سو استفاده کرده و با استفاده روشهای غیر طبیعی اقدام به افزایش رتبه الکسا سایت خود میکردند و رتبه الکسا را به عنوان ویترینی از فعالیت خود معرفی میکردند.
امکان تقلب و بهبود رتبه دغدغهای بود که فضای رقابتی الکسا را تا حدودی تحت تأثیر قرار میداد. این تقلبهای آماری به شکل واضحی در نمودارهای کیفی الکسا مشخص بود.
جایگزین الکسا چیست؟
اگرچه اطلاعاتی که الکسا در مورد سایت میداد، تا حد زیادی مفید بود اما با پایان کار الکسا باید به دنبال یک جایگزین مناسب برای آن باشیم؛ در ادامه به بررسی ۱۷ جایگزین و ابزار مناسب برای سایت الکسا میپردازیم، بدون شک کامل ترین و جدیدترین اطلاعات را در سال ۲۰۲۴ می توانید مشاهده بفرمائید:
فهرست ۱۷ جایگزین سایت الکسا برای بررسی ترافیک سایت در ۲۰۲۴
۱- Ahrefs: یکی از جایگزین های الکسا ابزاری قدرتمند برای تحلیل سئو و دیجیتال مارکتینگ است که به شما کمک میکند تا وبسایت خود را به صورت جامع و کامل بررسی کنید همچنین یک راهکار کامل برای بازاریابی دیجیتال در وبسایت است و ابزارهای سئوی آن تقریبا همه ویژگیهای لازم برای ردیابی و تحلیل ترافیک سایت را در اختیارتان میگذارند. بررسی ترافیک سایت، لینکهای مورد نظر، بررسی و ساخت بک لینکهای سایت و طراحی استراتژی لینک سازی
۲- Moz: این ابزار نیز از جمله ابزارهایی است که احتمالاً نامش زیاد به گوشتان خورده است. در واقع یکی از سنجههای اصلی در سئو به نام دامین آتوریتی توسط سایت Moz به وجود آمد و این روزها توسط بسیاری از کارشناسان سئو در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. اصولا نمیتوان Moz را با الکسا مقایسه کرد چون تمرکز و گسترۀ فعالیت آن کمی با الکسا تفاوت دارد.
۳- SEMrush: سمراش جایگزینی مورد اعتماد برای بعضی شرکتهای برتر مانند تسلا، سامسونگ، دکاتلون، آیبیام و فوربز است. یکی از ابزارهای جایگزین الکسا است که برای رتبهبندی سایتها کاربرد فراوانی دارد. این ابزار رتبهبندی را بر اساس ترافیک ماهانۀ، رتبۀ کلمات کلیدی ارگانیک و فاکتورهای دیگری مانند کلمات کلیدی پولی انجام میدهد. شعار اصلی این شرکت «افزایش شهرت آنلاین شما» است و صادقانه بگویم که این شعار تا حدی موجه است، زیرا تقریبا ۵۰ ابزار سئو و بازاریابی محتوا برای تحلیل ترافیک و برنامهریزی استراتژی بازاریابی در اختیارتان قرار میدهد. علاوه بر این، سمراش یک ابزار تحلیل سایت کامل است که از آن میتوانید برای ارتقای سئو و جذب مخاطب بیشتر استفاده کنید. باید به این نکته اشاره کرد که بسیاری از قسمتهای این ابزار مانند سایر ابزارها پولی است و باید برای استفاده از آن بهصورت دلاری هزینه بپردازید. استفاده از این پلتفرم ساده است، زیرا برای شروع فقط کافی است وارد وبسایت شوید. Semrush که یکی از جایگزین های الکسا است، ابزارهای رایگان فراوانی دارد. بهعلاوه، میتوانید قبل از پرداخت پول برای استفاده از این ابزار فوقالعاده سئو، آن را ۱۴ روز رایگان امتحان کنید.
۴- SimilarWeb: سیمیلار وب یک شرکت نرمافزاری برای تحلیل سایت هاست که در سال ۲۰۰۷ تأسیس شد و یکی از بهترین جایگزین های الکسا می باشد. از جمله ویژگیهایی که این ابزار در اختیار شما میگذارد میتوان به بررسی رتبه سایت رقبا، تحقیق کلمات کلیدی، تحلیل ترندها و مدیریت کمپینها اشاره کرد. بهوسیلهٔ این ابزار میتوانید ببینید که نرخ تعامل سایتتان چقدر است و با درنظرگرفتن علایق کاربران، تبلیغات ریتارگتینگ بهتری را اجرا کنید. Similarweb هم مثل الکسا نسخههای پولی و رایگان دارد و برای استفاده از این ابزار باید جزئیاتی مانند نام، ایمیل، صنعت مربوطه و شغلتان را وارد کنید.
۵- Website Informer: این سایت ابزاری ساده برای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال سئو محور در وبسایتتان است. Website Informer اطلاعات لحظهای از افرادی ارائه میدهد که از سایتتان بازدید میکنند. همچنین، میتوانید اطلاعاتی درباره وبسایتهایی که بازدید کردهاند و موقعیت مکانی آنها بهدست آورید. داشبورد این سایت بسیار کاربردی است و میتوانید تمام اطلاعات را از آنجا دریافت کنید. مثلا، اگر سایت شما کمتر از ۲۰۰۰ بازدید ماهانه داشته باشد، استفاده از این ابزار رایگان است، اما با بازدید بیش از ۲۰۰۰ مورد، باید حق اشتراک ماهانه بپردازید.
۶- Serpstat: راه درازی را پیموده و از یک ابزار ساده جستجوی کلیدواژهها به مجموعه کاملی از راهکارهای سئو تبدیل شده است. این سایت در حال حاضر ابزارهای بازارمحور فراوانی دارد که آن را به یکی از جایگزین های الکسا تبدیل کرده و میتوانید از آن برای تحلیل لینک پشتیبان، پیگیری رتبه، بررسی سایت و غیره استفاده کنید. اگر اطلاعات شخصی مانند آدرس ایمیل و شماره تلفن خود را در اختیار سایت Serpstat قرار دهید، میتوانید از بعضی ابزارهای رایگان آن استفاده کنید، اما ما نسخه پولی را توصیه میکنیم، زیرا ابزارهای رایگان کاربرد چندانی ندارند.
۷- Quantcast: اگر دنبال یک راهکار همهکاره سئو هستید، Quantcast بهترین گزینه برای شما است. با استفاده از Quantcast میتوانید کلیدواژهها را جستجو کنید، رتبهتان را پیگیری کنید، ترافیک وبسایت را بررسی کنید و کارهای متنوع دیگری انجام دهید. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد Quantcast ارائه نمای کلی سایت است که کل ترافیک طبیعی و پولی سایت در ماه را نشان میدهد. این سایت جدولها و نمودارهای میلهای مختلفی دارد که باعث میشود روندهای ترافیکی و اجزای مختلف دیگر را ببینید. همچنین این ابزارها مجموعهای از کلیدواژههای برتر سایتهای مختلف را در اختیارتان قرار میدهند تا سایتتان را با روش طبیعی رتبهبندی کنید. Quantcast که یکی از جایگزین های الکسا است هم نسخه پولی و هم رایگان دارد.
۸- WatchThemLive: این سایت هم یکی از جایگزین های الکسا و از ابزارهای سئو است که میتواند ترافیک لحظهای سایتتان را ردیابی کند. همچنین این ابزار قابلیتهای مختلف دیگری مانند شمارش تعداد بازدیدکنندگان، تعداد بازدیدها از صفحه، تعداد ارجاعها و غیره هم دارد. بهعلاوه، ویژگی منحصربهفردی دارد که سفر کاربر در سایتتان را با جزئیات نشان میدهد. همچنین میتوانید نقشه حرارتی سایتتان را پیدا کنید که نشان میدهد کدام بخشهای سایتتان بیشترین کلیک را دریافت میکنند. سایت WatchThemLive هم مانند الکسا خدمات رایگان و پولی دارد. بااینحال، نسخه رایگان فقط ۵۰۰۰ بازدید از صفحه را نشان میدهد، درحالیکه نسخه پولی بازدیدهای نامحدود را نشان میدهد.
۹- Ubersuggest: هم یکی از جایگزین های الکسا و سایت نسبتا جدیدی در حوزه سئو است که توسط نیل پاتل راهاندازی شده است. هدف اصلی این سایت کمک به کاربران برای یافتن بهترین کلیدواژهها و برنامهریزی استراتژی بازاریابی محتوا بر اساس آن است. همچنین، میتوانید با استفاده رایگان از Ubersuggest، تعداد جستجوی سایتتان را به سه بار محدود کنید. ابزار سئو این سایت ظاهر مرتبی دارد و همه قابلیتهای آن در صفحه خانه دستهبندی شده است. مثلا، اگر میخواهید ترافیک وبسایتتان را بررسی کنید، فقط کافی است نام آن را در قسمت جستجو تایپ کرده و اینتر را فشار دهید. بلافاصله خلاصهای از ترافیک سایت و چند کلیدواژه طبیعی برایتان نمایش داده میشود.
دیگر ابزارهای جایگزین الکسا
۱۰- Google Search Console: نمایش رتبه کلمات کلیدی، نمایش مشکلات سایت
۱۱- Google Analytics: مقایسه ترافیک ارگانیک با غیر ارگانیک، شناسایی ترافیک مخرب، مشاهده صفحات پر بازدید
۱۲- Bing Webmaster: حجم سرچ کلمات کلیدی، مدیریت بکلینکها و شناسایی خطاهای فنی سئو
۱۳- GrowthBar: تحقیق کلمات کلیدی، تجزیه و تحلیل رقبا، پیگیری رتبه بندی سئو
۱۴- HubSpot Website Grader: بررسی عملکرد وبسایت، شخصی سازی UX سایت
۱۵- Seolyzer: شناسایی مشکلات و خطاهای سایت، KPI های منحصر به فرد و مقایسه صفحات مهم سایت
۱۶- UpCity Free SEO Report Card: تجزیه و تحلیل وبسایت، نمایش تعداد صفحات ایندکس شده، گزارش بک لینک ها
۱۷- Internet Marketing Ninja: شناسایی لنک های از کار افتاده، شناسایی مشکلات سایت، تجزیه و تحلیل سایت